Dit moet je weten over koffie drinken op vakantie!

Koffie drinken in het buitenland doe je zo!

Dit moet je weten over koffie drinken op vakantie!

(Ochtend)Ritueel

Wist jij dat Nederlanders enorme koffieleuten zijn? In Nederland drinken veruit de meeste mensen in de ochtend een kopje koffie vóór of tijdens het ontbijt. Sommigen drinken de koffie zelfs als vervanging van het ontbijt. Filterkoffie is in Nederland nog steeds de meest populaire koffie. Een belangrijke reden dat wij koffie drinken is de smaak en de meeste mensen nemen dan ook écht even de tijd om er lekker van te genieten. Met een krantje erbij of gezellig bij één van onze Barista Cafe ­vestigingen. Elk land heeft zijn eigen koffie rituelen. Maar weet jij hoe er koffie wordt gedronken in jouw favoriete vakantieland?

 

Wat is de koffie etiquette in:

 

Italië:

In Italië hoort het drinken van de cappuccino bij het vaste ochtendritueel. Bij voorkeur wordt het nog voor het ontbijt gedronken en niet later dan elf uur. Verder drinken Italianen espresso, véél espresso. Als je wel eens in Italië bent geweest zullen de vele knusse koffiebarretjes je vast zijn opgevallen. Voordat de Italianen naar het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Hier nemen ze overigens niet lang de tijd voor want een kopje espresso drink je al in één slok leeg. Onderschat de Italiaanse espresso trouwens niet want deze kan namelijk heel sterk zijn van smaak! Overigens is een espresso in Italië niet duur. Voor een kopje betaal je bij de meeste barretjes nog niet eens € 1,-

 

Frankrijk:

Het ontbijt van de Fransen bestaat vaak uit een klein kopje zwarte koffie of een ‘café au lait’. Dit laatste drinken de Fransen veelal thuis. ‘Café au lait’ is koffie met veel melk geserveerd in een kommetje. De Fransen vinden het heerlijk om er een croissant of een stuk stokbrood (inclusief jam en boter) in te dopen. Wil je in Frankrijk een lekker kopje koffie bestellen dan kun je beter vragen naar een ‘un allongé’ of een ‘un americain’. Deze lijkt qua sterkte het meeste op een Hollands kopje koffie. ‘Un café’ is de meest gebruikelijke manier om koffie in Frankrijk te bestellen en is meestal een klein kopje zwarte koffie en vaak vergelijkbaar met een espresso. Let wel op! Bestel je ‘un cappuccino’ dan ben je in de grote steden vaak veel duurder uit.

 

Turkije:

Turkse koffie is in de Arabische wereld al eeuwenlang een begrip en sinds 2013 staat het zelfs op werelderfgoedlijst! Turkse koffie wordt gemaakt van Arabische koffiebonen en met een speciaal koffiepannetje van koper (cezve) bereid. Voor de perfecte Turkse koffie is het belangrijk dat de koffie poederfijn gemalen is. De gemalen koffie wordt samen met (veel) suiker en water langzaam aan de kook gebracht. Wat hier uitkomt is een héél sterk kopje koffie. De koffie wordt geserveerd in kleine kopjes waarbij het koffiedik naar de bodem van het kopje zinkt. Turkse koffie wordt ook wel “koffie met toekomst genoemd”. Het drab van de koffie wordt namelijk gebruikt om de toekomst te voorspellen. Vandaar de uitdrukking ‘koffiedik kijken’!

 

Portugal:

Ook in Portugal houden de mensen van koffie drinken. Anders dan in Nederland drinkt de Portugees zijn kopje koffie vooral buitenshuis. Zij bestellen dan een ‘bica’: een sterke en bittere espresso. Vaak wordt dit kleine kopje koffie in één teug gedronken voordat de Portugezen naar het werk gaan. Als je echt van je kopje koffie wilt genieten dan kun je hem beter bestellen in een pastelaria. Dit is een soort bakkerij. Al vanaf de negentiende eeuw waren de pastelerias een plek waar schrijvers en dichters bij elkaar kwamen voor een lekker kopje koffie. In Portugal zijn er tegenwoordig nog steeds veel bakkerijen te vinden waar je de lekkerste koffies met gebak kunt bestellen!

 

Spanje:

Ook Spanje kent een rijke koffiecultuur. Het eerste café werd in 1764 in Madrid geopend en intussen zijn er in het hele land miljoenen koffiebarretjes waar je verrukkelijke koffies kunt drinken. In Spanje wordt de ‘café con leche’, de ‘café solo’ en de ‘cortado’ het meest gedronken. De café con leche is wellicht de meest bekende koffievariant. Deze koffie drinken de Spanjaarden graag in de ochtend bij het ontbijt. Na elf uur wordt deze koffie niet meer gedronken en drinken de Spanjaarden een sterkere variant zoals de café solo of cortado. De café solo is een sterk kopje koffie dat vergelijkbaar is met een espresso. Voor veel buitenlanders is cortado het meest geschikt om te bestellen. Dit is namelijk een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk. Cortado betekent letterlijk “gesneden of geknipt”. Grappig weetje: als je deze koffie echt op zijn Spaans wilt bestellen dan kun je dit de ober laten weten door met je vingers een schaar te maken en net te doen alsof je knipt! Wil je de Cortado wat dichter bij huis proberen? Bij Barista Cafe schenken wij hem ook!

 

Amerika:

Als je in Europa op vakantie gaat zie je vaak op de kaart ‘’Americano’’ staan. Is dit de koffie die alleen Amerikanen drinken? Nee, zeker niet! De oorsprong van deze naam is (waarschijnlijk) ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de Amerikanen in Italië kwamen en koffie bestelde kregen de soldaten een espresso voorgeschoteld. De geallieerde vonden dit echter te sterk en besloten water toe te voegen!  Zo werd een nieuwe en toegankelijke soort koffie geboren waar nog steeds koffiedrinkers over de hele wereld van genieten.

 
Ben jij ook zo’n fan van koffie? Like en deel dit bericht en deel jouw leukste (vakantie) koffie-selfies op onze Facebookpagina! De leukste foto’s maken kans op een koffieworkshop voor vier personen!